Doormustafa / Buitenland / 0 Commentaren

De zomervakantie gaat van start. Na Zuid-Nederland krijgen de regio’s Midden en Noord de komende twee weken ook vakantie. In het hoogseizoen reizen miljoenen Nederlanders naar de camping in Frankrijk, een resort in Spanje of Turkije of voor een rondreis naar de Verenigde Staten. Voor elk van deze situaties moeten vakantiegangers rekening houden met andere situaties omtrent internetgebruik. Dit moet je weten over mobiel internetten in het buitenland.

Zet dataroaming aan om op 3G of 4G te kunnen internetten

Het gebruikmaken van een ander telecomnetwerk dan dat van je provider in Nederland wordt ‘roaming’ genoemd. Dankzij roaming blijft het mogelijk om met een smartphone ook in het buitenland te bellen, sms’en en internetten.

In Android- en iOS-smartphones zit een instelling waarmee roaming in- of uitgeschakeld kan worden. Door de functie uit te schakelen, voorkom je dat je smartphone in het buitenland verbinding maakt met een alternatief netwerk. Andersom geldt dat je alleen kunt internetten op 3G en 4G als roaming is ingeschakeld.

Zo schakel je roaming aan of uit op je smartphone

 • Android: Instellingen > Netwerk en internet > Mobiel netwerk > Roaming
 • iOS: Instellingen > Mobiel netwerk > Opties mobiele data > Dataroaming

Geen extra kosten met 3G en 4G in de Europese Unie

Binnen de 28 lidstaten van de Europese Unie brengt roaming in principe geen extra kosten met zich mee. Gebruikers die willen bellen, sms’en en internetten, maken daarvoor gebruik van hun eigen bundel- of prepaidtarief.

De Europese regels zijn bedoeld voor situaties zoals vakanties en andere incidentele reizen. Het is niet de bedoeling dat iemand in een bepaald EU-land een abonnement afsluit en die bundel vervolgens (vrijwel) altijd in andere EU-lidstaten gebruikt.

Prepaid: limiet als data minder kost dan 4,50 euro per GB
Heb je een prepaidkaart waarbij je minder dan 4,50 euro per GB betaalt, dan mag de provider bij roaming wel een limiet opleggen. De limiet moet minimaal het aantal resterende GB in het tegoed zijn op het moment dat je in het buitenland online gaat, gedeeld door 4,5.

Stel: je hebt een prepaidtegoed van 10 GB zodra je gaat roamen. De provider moet jou dan minimaal 10 / 4,5 = 2,2 GB zonder extra kosten aanbieden. Het kan dus handig zijn om vlak voor je reis je prepaidtegoed op te waarderen.

Ga je over de datalimiet heen, dan kan de provider extra kosten in rekening brengen. Dit bedrag kan verschillen per provider, maar is in 2019 vastgesteld op maximaal 4,50 euro per GB.

Abonnementen: limieten bij grote en ‘voordelige’ bundels
Om misbruik te voorkomen, gelden bovendien datalimieten voor bundels met onbeperkt internet en voor wat de EU beschouwt als ‘goedkope abonnementen’.

• Limiet onbeperkt internet: Hoeveel GB je mag roamen als je in Nederland een abonnement met onbeperkt internet hebt, is te berekenen door de prijs van het abonnement te delen door 4,5 en dit vervolgens te verdubbelen.

Bijvoorbeeld: je betaalt 25 euro per maand voor een abonnement met onbeperkt internet. In een ander EU-land moet jouw provider minstens (25 / 4,5) x 2 = 11 GB zonder aanvullende kosten aanbieden.

• Limiet ‘goedkoop’ abonnement: De EU beschouwt abonnementen waarvoor een klant in 2019 per GB 2,25 euro of minder betaalt als een ‘goedkoop’ abonnement. Bij deze abonnementen kan een provider een limiet opstellen door de prijs van het abonnement te delen door 4,5 en de uitkomst vervolgens te verdubbelen.

Stel: je hebt een abonnement met honderd belminuten en 2 GB aan data waarvoor je per maand 4 euro betaalt. Binnen de EU mag je provider je limiet voor dataroaming vaststellen op (2 / 4,5) x 2 = 888 MB. Boven dit aantal kan de provider maximaal 4,50 euro per verbruikte GB aan extra kosten in rekening brengen.

Voorbeelden van ‘goedkope’ abonnementen volgens de EU:

 • Vanaf 500 MB: 1,13 euro of minder, 1 GB: 2,25 euro of minder, 2 GB: 4,50 euro of minder, 5 GB: 11,25 euro of minder, 10 GB: 22,50 euro of minder

Bovengenoemde regels rond limieten zijn vastgesteld door de Europese Unie, maar hoe een provider daar precies invulling aan geeft, kan verschillen.

In elk geval geldt dat het handig is om van tevoren contact op te nemen met je provider om de exacte voor jou geldende situatie na te vragen. Zo kan een provider ook een relatief goedkopere bundel aanbieden als je over je EU-tegoed heen bent.

Opties voor Amerika, Azië en Afrika en Australië

De kosten van roaming buiten de Europese Unie is niet aan kostenlimieten gebonden. De meeste providers bieden (tijdelijke) bundels waarmee je ook in het buitenland op een 3G- of 4G-netwerk kunt internetten aan. Raadpleeg voor je reis je provider om het aanbod te bekijken en eventueel een bundel af te sluiten.

Ook is het mogelijk om in het land van bestemming een lokale simkaart te kopen. In veel toeristische gebieden bieden bedrijven een simkaart aan waarmee het een stuk goedkoper kan zijn om op het lokale netwerk te internetten.

Tot slot zijn er ook partijen waarbij je in het buitenland een mifirouter kunt huren. Dit apparaat maakt verbinding met een lokaal telecomnetwerk en zendt dit uit als wifisignaal. Op die manier kun je meerdere smartphones, maar ook een laptop of tablet zonder simkaarthouder, direct aan het internet verbinden.

Satellietverbinding op een cruiseschip of veerboot

Reis je op een cruiseschip of veerboot – ook in Europese wateren langs de Europese kustlijn – dan is het mogelijk om via een satelliet internetverbinding te maken als de 3G- of 4G-verbinding te instabiel wordt. Dit is vaak wel erg duur: het gebruik van enkele MB’s aan data kan al tientallen euro’s kosten.

Gebruikers die hoge kosten willen voorkomen, kunnen er het best voor zorgen dat hun smartphone geen verbinding maakt met het mobiele netwerk, maar alleen met wifi.

Het alternatief: wifi in het hotel of op de camping

Wie zonder 3G of 4G op vakantie wil, kan altijd terugvallen op wifi. Het is handig om van tevoren te controleren of je vakantiebestemming wifi aanbiedt en wat de exacte voorwaarden zijn. Wifi is immers niet ideaal: de verbinding is niet altijd veilig en de beheerder van het netwerk kan vaak meekijken met jouw surfgedrag.

Een situatie waarin je alleen op je overnachtingslocatie internetverbinding kan maken, kan onhandig zijn, maar het is niet onmogelijk. Logischerwijs zal het tijdens een paar dagen op een resort makkelijker zijn dan op een vakantie met veel locatiebezoeken.

Toch is het mogelijk om je vakantie om de momenten waarop je wél wifi hebt heen te plannen. Zo kun je op die momenten cafés, restaurants en bars opzoeken, activiteiten boeken en contact met het thuisfront onderhouden. Veel kaartenapps bieden bovendien de mogelijkheid om een gebied te downloaden, waardoor je een gedetailleerde kaart offline kunt raadplegen.

Doormustafa / Apple / 0 Commentaren

Apple zou van plan zijn maar liefst zeven nieuwe iPad-modellen uit te brengen in 2019. Dat blijkt uit nieuwe codenamen die Apple heeft aangemeld bij de Eurasian Economic Commission (EEC), ontdekte Appleinsider.

De techgigant heeft de A2200 en A2232 aan de database van de EEC toegevoegd. Volgens eerdere geruchten is één van deze iPads mogelijk een 10,2 inch-model dat de huidige iPad met 9,7 inch-scherm moet vervangen.

De EEC is een Europese markttoezichthouder. Apple registreert nieuwe producten vaak bij de instantie zodat deze in de gaten gehouden kunnen worden.

Eerder werden iPads met de codenamen A2197, A2228, A2068, A2198 en A2230 bij de EEC geregistreerd. Hoewel uit de namen van de zeven apparaten niet af te leiden is dat het om iPads gaat, staat in de beschrijvende tekst dat ze draaien op iPadOS 13.

Nieuwe iPads in het najaar

Vermoedelijk zullen de nieuwe iPads pas in het najaar verschijnen, nadat iPadOS 13 officieel beschikbaar is gesteld. Apple maakt vanaf dit jaar een speciale versie van iOS specifiek bedoeld voor tablets. Voorgaande jaren was het besturingssysteem op de iPhone en iPad grotendeels gelijk.

Op het moment biedt Apple vijf modellen van de iPad aan. De iPad Pro heeft twee versies met verschillende schermgroottes. Daarnaast worden de iPad Mini, iPad Air en de 9,7 inch-iPad verkocht.

Apple presenteert nieuwe iPads vaak in oktober, ongeveer een maand nadat de nieuwe iPhones zijn onthuld.

Doormustafa / Smartphone / 0 Commentaren

Wanneer raakt een smartphone oververhit?

Een smartphone is gemaakt om onder gewone omstandigheden prima te functioneren. Stijgen de temperaturen echter boven de 35 graden, dan kan een toestel op slot gaan. Dat gebeurt bijvoorbeeld in de volgende gevallen:

 • Als de smartphone lange tijd in direct zonlicht ligt. Hierdoor houdt je telefoon, die doorgaans al een zwart scherm of een donkere achterkant heeft, in één keer veel warmte vast.
 • In de auto. Als het buitengewoon warm is en je een telefoon in een afgesloten auto laat liggen, zal deze ook sneller opwarmen. Is het buiten 35 graden Celsius, dan stijgt de temperatuur in de auto na een half uur al naar 54 graden. Wordt de processor in de telefoon ook nog eens warm door allerlei berekeningen, dan raakt je telefoon snel oververhit.
 • Bij het gebruik van intensieve apps zoals games. In de meeste gevallen is een telefoon prima in staat om zware software te draaien. Bij dit proces wordt de processor alleen vrij warm. De temperatuur kan te hoog worden als het tegelijkertijd warmer dan 35 graden is in de omgeving.
 • Tijdens het opladen. Ook hierbij is er pas echt een risico bij hoge temperaturen. Bijvoorbeeld als de telefoon in de zon ligt.

Waarom is het erg als een telefoon oververhit raakt?

Je telefoon is een kleine computer en computers worden warm terwijl je ze gebruikt. Dat merk je vooral in de processor, die tijdens het uitvoeren van rekenprocessen verhit raakt. Desktopcomputers en laptops gebruiken ventilatoren of soms waterkoeling om die warmte weg te nemen, maar een smartphone stoot zijn warmte langzaam af terwijl je hem gebruikt.

Bij hoge temperaturen kan de telefoon de verhitting echter niet bijbenen. De processor in de telefoon wordt hierdoor beperkt, waardoor die minder processen kan verwerken en dus langzamer wordt.

Daarnaast heeft je smartphone een accu die gevoelig is voor hitte. Bij hoge temperaturen zal de batterij sneller verouderen en in extreme gevallen kan deze zelfs oververhit raken en in brand vliegen.

Wat gebeurt er als je telefoon te heet wordt?

Sommige telefoons gaan automatisch op slot als ze te warm worden. De iPhone gaat bijvoorbeeld volledig op slot met de boodschap dat je het toestel pas weer mag gebruiken als die is afgekoeld.

Android-telefoons van verschillende fabrikanten laten vaak ook een waarschuwing zien. Gebeurt dit niet, dan merk je aan je gebruik van de telefoon wellicht dat het toestel oververhit is. Meestal zijn apps namelijk aanzienlijk langzamer, omdat de processor bij de flinke hitte niet harder kan werken.

Wat moet je doen als een telefoon te warm is?

Je kunt een aantal dingen doen om je telefoon af te laten koelen, waaronder het volgende:

 • Leg het toestel op een koele plek. Wellicht een voor de hand liggende oplossing, maar je telefoon kan lastig afkoelen als je het toestel bij 38 graden in de zon houdt. Leg de telefoon dus op een koelere locatie.
 • Verwijder het hoesje. Hierdoor kan de warmte beter ontsnappen.
 • Haal het toestel van de oplader. Het oplaadproces zorgt ervoor dat de accu opwarmt. Dat leidt er niet alleen toe dat je telefoon opwarmt, het kan ook tot accuproblemen leiden bij extreme hitte.
 • Schakel vliegtuigmodus in. Draadloze antennes voor bijvoorbeeld wifi en bluetooth kunnen een telefoon verder opwarmen. Door vliegtuigmodus te activeren, worden deze antennes uitgeschakeld.
 • Zet het toestel uit. In de extreemste situatie is het wellicht slim de telefoon even uit te schakelen. Dan wordt de processor niet warm door alle berekeningen en kan het toestel rustig afkoelen.
Doormustafa / Apple / 0 Commentaren

Apple gaat een nieuw OLED-scherm gebruiken voor de nieuwe iPhone-modellen, meldt 9to5MacDe nieuwe schermen ondersteunen geen 3D Touch volgens de geruchten.

3D Touch werd ook niet ondersteund door de iPhone XR, wat te verklaren is door de lagere prijsklasse van de telefoon. De geruchten wijzen erop dat Apple helemaal wil stoppen met 3D Touch en de nieuwe iPhones de techniek niet krijgen.

3D Touch werkt met een sensor die kan herkennen hoe hard de gebruiker op het scherm drukt. Hierdoor kunnen verschillende functionaliteiten gekoppeld worden aan hoe hard iemand drukt, in plaats van dat het scherm alleen herkent dat er een aanraking plaatsvindt.

De reden om de nieuwe schermen van de aankomende iPhone-serie zonder 3D Touch te maken is waarschijnlijk de prijs. De nieuwe OLED-schermen zijn volgens de berichten goedkoper om te fabriceren.

Doormustafa / Apple / 0 Commentaren

Een iPhone zonder inkeping boven het scherm voor de selfiecamera en sensoren moet in 2021 in de winkels liggen, beweert de doorgaans goed ingelichte analist Ming-chi Kuo tegenover investeerders.

Apple probeert net als andere smartphonefabrikanten om toestellen zo randloos mogelijk te maken. Omdat er voorop sensoren voor selfies en gezichtsherkenning zitten, hebben iPhones bovenaan het scherm nog steeds een kleine inkeping.

Deze inkeping wordt volgens Kuo kleiner in de iPhones die in 2020 op de markt verschijnen. In 2021 moet de hap uit het scherm helemaal gaan verdwijnen.

De analist verwacht dat de iPhone in 2020 en 2021 een vernieuwd ontwerp zal krijgen. Volgens geruchten zal de iPhone in 2019 er grotendeels hetzelfde uitzien als de huidige iPhone XS, maar met drie lenzen achterop.

Het aantal camera’s moet in 2020 volgens Kuo ook nog verder groeien. De analist denkt dat de iPhone dan maar liefst zeven cameralenzen zal gebruiken.